Normal udsalgspris: kr. 1.299,-
Vi ønsker at efterleve Kay Bojesens (1886-1958) designfilosofi om, at ”godt design er noget, som alle har ret til”. Derfor gransker vi ofte Kays sølvdesignarkiv for at finde inspiration til interiør og borddækning, som ikke har været i produktion siden Kays levetid.
Vi ser det som et privilegie og en ære at videreføre Kay Bojesens designarv. Derfor er det vigtigt for os at forblive tro mod Kays designværdier og konstant nytænke materialer, former og brugen af designobjekter.
HVEM VAR KAY BOJESEN (1886-1958)?
Kay Bojesen betragtede sig selv som håndværker, ikke designer. Hans ting skulle ikke tegnes. De skulle formes, arbejde og fungere. Være til at holde på og holde ud at se på. Han vidste, at brugsting fødes af behov, ikke af æstetiske overvejelser.
Kay Bojesen blev født i 1886 i København og opvoksede i et kreativt hjem med højt til loftet. Kays far var forelægger Ernst Bojesen, medstifter af Det Nordiske Forlag, som senere blev til Forlaget Gyldendal.
Unge Kay kom i købmandslære, men da chancen bød sig, fik han læreplads på Georg Jensens nystartede sølvsmedje i 1907. Tiden var til skønvirke og sølv med hammerslået overflade, men Kay Bojesens øje for form og funktion gjorde ham lydhør for nye strømninger. Efter læretiden hos Georg Jensen, blev Kay Bojesen en stor fortaler for funktionalisme, og han var betaget af sølvets rene, glatte overflader, hvor materialet og dets refleksioner var udsmykning i sig selv.
I 1938 skabte Kay Bojesen den ultimative bestikserie i sølv, skabt ud fra den betragtning, at bestik er redskaber, som nødigt skal stjæle opmærksomheden ved bordet. Alle bestikdelene er tilpasset hånden og munden for at opnå bløde og harmoniske former. I 1951 tog Kays sølvbestik førsteprisen på verdensudstillingen i Milano, og blev herefter navngivet Grand Prix.
I 1952 modtog Kay Bojesen prædikat af Leverandør til Det Kongelige Danske Hof – ”for langvarig og regelmæssig samhandel med Hoffet”. Men det er ikke kun kronede hoveder, der spiser med Grand Prix. Grand Prix bestikket bliver flittigt brugt i de danske ambassadeboliger verden over, og kan dermed pryde sig af den sjældne titel ”Ambassadebestik”.
Kay Bojesen var nytænkende og han mestrede foruden sølv, stål og træ også materialer som bambus, melamin, porcelæn og tin. Han holdt i de senere år til i baglokalet til butikken i Bredgade 47 i København, i hvid kittel og gerne med fru Erna ved kasseapparatet. Sortimentet var en blandet landhandel af nypudset sølvtøj, aber, gyngeheste og gardere, barnevogne i spanskrør og Finn Juhls skåle i teaktræ, drejet på Magnus Monsens træskæreri ovre på den anden side af gaden.
I 1951 skabte Kay Bojesen aben, som sidenhen er blevet et kendt designikon. Kay Bojesen blev spurgt, om han ville lave en knagerække til en udstilling med børnemøbler. De lange arme bringer knagen ned i nå-højde, og de korte ben giver plads til hue og halstørklæde. ”Man skal ikke være så bange,” sagde Bojesen om tilblivelsesprocessen. ”Der skal være noget cirkus i det.” Hvis du ønsker at se Kay Bojesens trædyr og læse mere om, hvornår og hvordan Kay Bojesens abe kom til verden, henviser vi til kaybojesen-denmark.dk.
Kay Bojesen nytænkte konstant sit kunsthåndværk. Han brød med sin samtids normer og var pioner for det, som vi i dag kender som dansk design. Kay nytænkte former, materialer og brugsgenstande, og han formåede derved at sætte over 2000 genstande i produktion i sin karriere. På trods af at Kay Bojesen døde for mange år siden, er hans design stadig højt elsket, og står i dag som ikoniske symboler på dansk design.
Kay Bojesens yngste barnebarn, Sus Bojesen Rosenqvist, har siden sine unge år haft en naturlig interesse for sin farfars håndværk og design. Som ung pige arbejdede Sus i sin farfars butik i Bredgade, og hjalp senere sin far, Otto Bojesen, med kvalitetskontrollen af Kay Bojesens trædyr og stål. Efter Grand Prix bestikket blev taget af markedet i 2009, besluttede Sus Bojesen Rosenqvist sig for at vende tilbage til Kay Bojesens univers. I 2011 grundlagde Sus virksomheden Kay Bojesen og relancerede sin farfars sølv og ikoniske Grand Prix bestik i mat og blankt stål.